Wijnblog - Nero d'Avola; dé Siciliaanse druif - Desmaakvangoedewijn.nl
Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
12 Apr 2021

Nero d'Avola; dé Siciliaanse druif

Nero d’Avola, letterlijk de ‘zwarte van Avola'. De Nero d’Avola druif is vernoemd naar de stad Avola nabij Siracuse op het Italiaanse eiland Sicilië. De typische Siciliaanse druif heeft het prima naar zijn zin op dit eiland en staat bekend als de beste blauwe druif van Sicilië. Een andere naam voor Nero d’Avola druif is Calabrese. Calabrese is afgeleid van kalavisi, wat ‘goede druif’ betekent in het Grieks.

 

Nero d’Avola druif

Wijnen van de Nero d’Avola druif zijn mooi donker van kleur. Het klimaat op het eiland is heet, soms op het onbarmhartige af. De Nero d’Avola druif behoudt ondanks dit klimaat toch zijn zuren en frisheid. In de smaak is de Nero d’Avola vaak zacht en vol, maar ook stevig en robuust. De aroma’s zijn fruitig en kruidig en dat proef je ook terug in de afdronk.

 

Veel wijnen van de Nero d’Avola druif zijn als monocepage geproduceerd*, hoewel deze druif ook gebruikt kan worden als een mengdruif, bijvoorbeeld met Frappato, Cabernet Sauvignon, Merlot of Syrah.

*Geproduceerd van één en dezelfde druif.

 

Nero d'Avola; de wijn uit Sicilië

Bij Sicilië denk je snel aan zon, toerisme en een prachtig blauwe Middellandse Zee. Maar, Sicilië is daarnaast ook écht een wijneiland. De Grieken namen de wijnbouw mee en daarna waren de Romeinen, ook wijnliefhebbers, aan de macht. Vanaf de 19de eeuw is Sicilië onderdeel van Italië. De roerige geschiedenis van dit eiland vind je terug in prachtige oudheidkundige bezienswaardigheden.

 

Op het eiland staan druivenstokken in het hetere westelijke deel én in het koelere, heuvelachtige noorden en oosten van het eiland. De vulkaan de Etna is gesitueerd in het oosten van het eiland. De bodem is hier vulkanisch, op de rest van het eiland vind je een variatie van kalk, klei en pure zandsteen.

 

Waar drink je een Nero d’Avola wijn bij?

Een glas Nero d’Avola is fruitig van smaak en heeft ook mooie zuren en zachte tannines. De wijn is daardoor zacht en soepel. Meestal is (een deel van) de wijn voor een korte duur op eikenhout gerijpt. Maar toch blijft altijd dat fruitige in de wijn overeind. In het algemeen kun je zeggen hoe korter de rijping op eikenhout, hoe soepeler en fruitiger de wijn is. Nero d’Avola wijn kun je daarom drinken als borrelwijn, bij gerijpte kazen en bij lichte vlees gerechten. Bij meer houtrijping kun je deze wijn zeker ook drinken bij rood vlees, wild of bij (en in!) een stoofpotje.

 

Kwaliteitswijn uit Sicilië

Sicilië heeft nog weinig naam op het gebied van kwaliteitswijnen. Daar komt langzaam verandering in, aangezien steeds meer Siciliaanse wijnboeren inzetten op een lagere productie en daarmee op kwaliteit. Op Sicilië zijn er een aantal DOC’s, waaronder de DOC Nero d’Avola. Veel wijn uit Sicilië valt onder de classificatie IGT di Sicilia. Bekende wijn van Sicilië is de DOC Marsala, deze wijn wordt van zoet tot droog gemaakt. Bij de meeste varianten is Marsala een versterkte Siciliaanse wijn waar alcohol aan toegevoegd is, net zoals Port of Sherry. 

 

Benieuwd naar wijn van Sicilië? Of van de Nero d’Avola druif? Beoordeel ze zelf! Ga bijvoorbeeld voor de Vanita Nero d'Avola IGT of de Masseria Trajone, Nero d'Avola DOP. Bestel makkelijk en snel je wijnen en beleef zonovergoten Sicilië thuis.

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij en derde partijen maken gebruik van cookies (voor opslaan voorkeuren, analyse webbezoek, personaliseren content en advertenties). Door op 'Ja' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »