Wijnappelatie rode wijn

Wijnappellaties stammen af van het Franse woord appellation. Het woord appellatie laat zich het best omschrijven als een kwaliteitskenmerk dat aangeeft waar een wijn vandaan komt en aan welke regels er is voldaan. Het is een classificatiestelsel wat (in de meeste gevallen) een perfecte inzage geeft in de kwaliteit van een wijn uit een bepaald gebied.Lees meer

Cantine Lenotti
Cantine Lenotti, Capomastro
€9,00 €8,07
Cantine Lenotti
Cantine Lenotti, Capomastro
€9,00 €8,07 Prijs bij afname van 6 flessen
Cantine di Negrar
Cantine di Negrar, 'Le Preare' Valpolicella classico superiore Ripasso DOC
€10,45 Prijs bij afname van 6 flessen
Cantine di Negrar
Cantine di Negrar, 'Le Preare' Amarone delle Valpolicella Classico DOC
€23,25 Prijs bij afname van 6 flessen
Tedeschi
Tedeschi, 'San Rocco' Ripasso Valpolicella Superiore doc
€16,60 Prijs bij afname van 6 flessen
Pio Cesare
Pio Cesare, Barolo DOCG
Artikelcode 80146290100144
€68,85
Pio Cesare
Pio Cesare, Barolo DOCG
€68,85 Prijs bij afname van 6 flessen
Pio Cesare
Pio Cesare, Barbaresco DOCG
Artikelcode 2543801000056
€68,85
Pio Cesare
Pio Cesare, Barbaresco DOCG
€68,85 Prijs bij afname van 6 flessen
Cantine Lenotti
Cantine Lenotti, 'Le Crosare' Ripasso della Valpolicella Classico Superiore
€14,00 €13,06 Prijs bij afname van 6 flessen
Tedeschi
Tedeschi, Valpolicella Superiore doc
Artikelcode 2543801000055
€11,40
Tedeschi
Tedeschi, Valpolicella Superiore doc
€11,40 Prijs bij afname van 6 flessen

Wijnappellaties verschillen per land

Op Europees niveau zijn Appellation d'Origine Protégée (AOP) in het leven geroepen om streekproducten bescherming te bieden tegen namaak. Dit geldt dus niet alleen voor wijnen, maar voor alle soorten streekproducten. Per land zijn er echter eigen nationale instituten die zorgdragen voor het opstellen, waarborgen en naleven van de appellaties. Voor wijnen zijn er speciale classificatiesystemen in het leven geroepen, welke per individueel land anders kunnen zijn. Vanzelfsprekend mag dan ook niet iedere wijn zomaar een appellatie met zich meedragen op het etiket.

 

Kwaliteitskenmerken

Een appellatie op het etiket geeft controle en duidelijkheid over het productiegebied, druivenrassen, maximum opbrengsten per hectare, toegestane alcoholgehaltes, zuren, suikers en andere zaken zoals keuring van de wijnen. Deze worden hieronder toegelicht.

 

De regionale herkomst van de wijn

Indien een wijngebied beschikt over bepaalde klimatologische omstandigheden of een specifieke bodemsoort, dan kan het een eis zijn dat een wijn uit een specifieke regio dient te komen om de appellatie op het etiket mee te mogen dragen.

 

Gebruikte druivenrassen

Per gebied kunnen eisen gesteld worden aan welke druiven er gecultiveerd mogen worden om een appellation te verkrijgen. Niet alle druivenrassen in elk gebied leveren namelijk de gewenste kwaliteit.

 

Opbrengsten per hectare

Ook het stellen van een maximum aan het te produceren hectoliters per hectare is een kwaliteitskenmerk voor een appellatie. Wanneer men te veel druiven aanplant per vierkante meter gaat dit namelijk ten koste van de kwaliteit van de wijn.

 

De gebruikte technieken in de wijngaarden en het wijnhuis

Druiven kunnen op verschillende manieren gevinifieerd worden. Dat begint al bij de wijze van aanplanten en aanwassen van de druiven. Zo mag er in Frankrijk niet geïrrigeerd worden bij extreme droogte. Doet men dit wel? Dan mag het label de appellatie niet met zich meedragen.

 

Keuren van de wijn

Wijnen met een appellatie op het etiket moeten analytisch (in een laboratorium) en proeftechnisch (door middel van proeven) door speciaal aangewezen wijnexperts worden goedgekeurd om toegelaten te worden tot de wijnappellatie.

 

De Europese wijnhiërarchie

Ieder land binnen de Europese Gemeenschap (EG) heeft eigen regels betreft wijnen en hun naamgeving. Die regels moeten echter voldoen aan enkele algemeen geldende regels die de EG heeft opgesteld. Er worden daarin twee kwaliteitsniveaus onderscheiden: tafelwijn en kwaliteitswijn. De laatstgenoemde staat vanzelfsprekend hoger in de rangorde en is van betere kwaliteit. Wanneer een wijn geen van beide classificaties toegewezen krijgt, dan kan het simpelweg volstaan met “wijn” op het etiket.

 

Een overzicht van de Europese Formuleringen per land in de EU.

Voor het gemak gaan we alleen uit van de beste classificatietermen (kwaliteitswijnen), waarbij de bovenste aanduiding in het rijtje hieronder voldoet aan strengere eisen dan de aanduiding daaronder.

 

 Land  Afkorting kwaliteitsaanduiding
 Frankrijk  AOC
   VDQS
   
 Italië  DOCG
   DOC
   
 Spanje  DOCG
   DO
   
 Portugal  DO
   
 Duitsland  QmP
   QbA