Bodegas y Viñedos del Jaro

We vinden de Bodega del Jaro in Pesquera del Duero, het fameuze dorp in het hart van de Ribera del Duero, waar ook de beroemde Tinto Pesquera vandaan komt, één van de grote wijnen van de streek. De bodega is de eerste wijnbezitting van de familie Osborne–Osborne. Zij kozen een van de mooiste wijngaarden van Ribera del Duero uit voor dit bijzondere project. Het landgoed, Finca El Quiñón heeft een totale omvang van 108 hectare. Van deze 108 hectare zijn er 65 met druiven beplant. 60 hectare met dé druif van de streek, Tempranillo ofwel Tinta del Pais, en daarnaast 2,5 hectare Cabernet Sauvignon en Merlot. Lees meer

Geen producten gevonden...

 

Wijngaarden

De wijngaarden profiteren van de hoogte waarop deze streek zich bevindt. Ze liggen tussen de 745 en 800 meter hoogte, en dat zorgt door de nachtelijke afkoeling, vooral in het najaar, voor druiven en wijnen met een intense, aromatische kracht. Zelfs in de zomermaanden kan de temperatuur in de wijngaarden dalen van 35 graden overdag tot 12 à 15 graden gedurende de nacht.

 

Kwaliteit

De plek waar de druiven verwerkt worden, in de bodega, bevindt zich op de Finca zelf. De oogst is volledig traditioneel (handpluk). De druiven komen in kistjes van 15 kilo naar de bodega, zodat ze niet kneuzen bij het transport. Bij binnenkomst vindt een verdere selectie plaats en alleen de beste druiven belanden in de gistingsvaten. De bodega gebruikt kleine gistingsvaten om druiven van de verschillende percelen apart te kunnen vinifiëren. Het levert wijnen op van een bijzondere kwaliteit, modern, met alle traditionele kenmerken van de klassieke Ribera del Duero.

 

Ribera del Duero

Ribera del Duero, aan de noordwestelijke kant van de Spaanse hoogvlakte, ten westen van de Rioja, heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een van de belangrijkste Spaanse gebieden voor rode wijnen. Het wijngebied bevond zich ooit in de schaduw van de Rioja, maar is snel uitgegroeid tot de evenknie van deze befaamde, traditionele wijnstreek. Ribera del Duero maakt daarbij indruk met zijn krachtige en fruitvolle wijnen.

 

Spaanse wijnen

Ribera del Duero heeft in 1982 het recht verworven op een eigen Denominacion de Origen (DO), de Spaanse aanduiding voor een erkende herkomstbenaming. De geschiedenis van de streek gaat echter al veel langer terug, zelfs tot aan het einde van de vorige eeuw. Jarenlang was er maar een klein aantal producenten actief, maar sinds begin 2000 is er sprake van een ware explosie aan nieuwe producenten, die allemaal op hun manier proberen een bijzondere streekwijn te maken.

 

Krachtige en zwoele wijnen

Het klimaat is warm en droog, hoewel er in de herfst, tot ongenoegen van de wijnbouwers, nog wel eens een flinke bui regen kan vallen. Dat maakt dat de wijnen in de meeste jaren van een hoog niveau zijn. Alle wijnen dragen duidelijk het karakter van de streek, gekenmerkt door rijke, rijpe, zwoele en krachtige wijnen, verleidelijk, intens en tegelijk zacht van karakter.

 

Tinta del Pais of Tempranillo

Aan de basis van de wijnen van Ribera del Duero staat de Tempranillodruif, in deze streek Tinta del Pais genoemd. Sommige producenten maken wijnen op basis van uitsluitend deze Tinta del País. Anderen voegen druiven van vreemde bodem toe. Wettelijk gezien mag Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec en Albillo hiervoor gebruikt worden. De Albillo is een witte druif, bedoeld om de wijnen in jaren waarin ze vrij hard zijn iets zachter en ronder te maken.

 

Compañía de Viñedos Iberian

Compañía de Viñedos Iberian is het overkoepelende organisatie van Bodegas y Viñedos del Jaro.