Mourvèdre

Mourvèdre wijn zal je bekoren als je houdt van donker fruit met krachtige tannines. De wijn is divers en kan geproduceerd worden voor diverse doeleinden. Voor snelle consumptie, voor opleg, droog, zoet en alles daartussenin. Mourvèdre wijn bevat ook een uiterst prettige hoeveelheid tannines door z’n dikke en pigmentrijke schil. Decanteren is dus van uitermate groot belang voordat je begint aan een Mourvèdre wijn. En hoe bescheiden de aroma’s in de jongere jaren kunnen zijn, zo bewonderingswaardig worden de aroma’s na een langere tijd rijpen. Lees meer

Domaine Lafage
Domaine Lafage, Rosé 'Miraflors' AOC
€13,50 Prijs bij afname van 6 flessen

Geschiedenis van Mourvèdre

Mourvèdre is een van oorsprong Catalaanse druivensoort die z’n roots ergens in een klein plaatsje tussen Valencia en Alicante heeft liggen. Dit dorpje heet Murviedro en het is aannemelijk dat de druivensoort z’n naam hieraan te danken heeft. Mourvèdre wordt in Catalonië en in de rest van de wereld Mataró genoemd, maar in het niet-Catalaanse deel van Spanje heet de wijn voor het gemak weer Monastrell. De meningen zijn trouwens verdeeld over het feit of Monastrell 100% hetzelfde is als Mourvèdre… Van oudsher werd dit wel aangenomen, maar recentelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit toch niet het geval blijkt te zijn. Toch is een zekere mate van verwantschap wel hoogst aannemelijk. Hoe dan ook, Mourvèdre wijnen zijn van een bijzondere klasse.

 

Mourvèdre wijnen in Frankrijk

Het land waar de meeste Mourvèdre staat aangeplant is Frankrijk. En dan met name in het zuiden van dit land. In de Provence en de Rhône is het zelfs de belangrijkste druivensoort, samen met de Grenache en Syrah. In de noordelijke gebieden is de druif niet terug te vinden. Bovendien is Mourvèdre in Frankrijk ook niet snel terug te vinden als Cépagewijn omdat het zoveel smaken en kracht bezit. Het wordt dan ook vooral gebruikt in blends met bijvoorbeeld Grenache, Cinsault of Shiraz. Er is echter een smaakvolle uitzondering op deze regel: in AOC Bandol wordt Mourvèdre wél als Cépagewijn geproduceerd. In Spanje wordt de druif echter wel vaker als Cépagewijn gebruikt.

 

Hoge kwaliteit Mourvèdre wijnen kopen?

Als echte wijnliefhebber ben je wellicht wel nieuwsgierig geworden naar Mourvèdre wijn. Maar dat moet dan eigenlijk wel een Mourvèdre wijn zijn van premium kwaliteit. Vanzelfsprekend, want wij heten natuurlijk niet voor niets Desmaakvangoedewijn.nl. Wij hebben alleen maar wijnen van genadeloze kwaliteit in onze wijnkelders liggen. Afkomstig uit de beste wijnhuizen ter wereld en alleen maar van de beste jaren. Zodra de wijnen niet aan onze kwaliteitsnormen, of die van het wijnhuis voldoen, kopen we ze niet aan. Dat aankopen doen wij overigens voor scherpe prijzen…  En daar profiteer jij natuurlijk ook van. Wij bieden al onze wijnen aan tegen de scherpste prijzen. Daarnaast verzenden wij ook nog eens razendsnel. Vandaag bestellen is morgen al genieten. Proost!