Fiano wijn

Fiano is een droge witte wijn en wordt geproduceerd in Campanië. Deze streek is gelegen ten noordoosten van Puglia. Fiano wijnen hebben kenmerkende aromakarakteristieken zoals perziken, peren, appels en ananassen dat ook kunnen hebben. Daarnaast heeft de wijn een boterachtige structuur. Fiano wijnen zijn ideaal in combinatie met oesters of salades met zeevruchten, schelpdieren en andere vissoorten. Op het gebied van zuurgraad scoort de wijn gemiddeld waardoor de bewaarkracht ook gemiddeld is. Fiano is een wijnsoort die het beste binnen 2 á 3 jaar na botteling geconsumeerd wordt. Lees meer

Geen producten gevonden...

Fiano met DOCG-status: DOCG Fiano di Avellino

DOCG Fiano di Avellino maakt zeer goed beoordeelde aromatische witte wijnen op basis van de Fiano druif. De wijnen kennen subtiele impressies van rijp fruit en bloemen, samen met tonen van geroosterde hazelnoten, citrusvruchten acacia, meidoorn en honing. Na enkele jaren rijping in een wijnkelder zal de smaak nóg aromatischer worden. De druiven worden begin oktober stuk voor stuk geplukt in de wijngaarden rondom Montefalcione en Lapio alvorens er een eerste koude gisting in stalen vaten plaatsvindt. In de eerste tien dagen van oktober ondergaan de druiven, na persing, een koude maceratie. Dit proces wordt door de betreffende wijnboeren nauwlettend in de gaten gehouden.

 

Naamgeving van Fiano wijn

Over de herkomst van de naam van Fiano druiven doen vele verhalen de ronde. De eerste is dat de naam Fiano een afgeleide zou zijn van een appelsoort: de Appiano. Niet vreemd, aangezien er aroma’s van appel te herkennen zijn in Fiano wijnen. Ten tweede zou de druivensoort afgeleid zijn van de plaats Apia, waar het z’n roots heeft liggen. Dit is een plek in de provincie Avellino. Een ander verhaal is dat de wijnsoort van ‘apium’ komt: een aromatische plant uit de selderfamilie met kruidachtige tonen. Maar waar de naam Fiano ook vandaan mag komen, Fiano wijnen zijn uiterst smaakvol en zijn zelfs onderdeel van wijnen met een DOCG-status.

 

Fiano wijnen van topklasse voor de beste prijzen kopen?

Heeft Fiano jouw interesse gewekt? Bij Desmaakvangoedewijn.nl hebben wij onze wijnkelders gevuld met diverse premium varianten Fiano wijn, afkomstig uit bijzondere wijnhuizen in Italië. Ze liggen klaar om tegen de scherpste prijzen naar jouw wijnkelder verzonden te worden. Bovendien verzenden wij onze bestellingen snel, waardoor je de volgende dag al kunt genieten van je nieuwe aanwinst. Proost!

Wat is Fiano?

Fiano is een witte druivensoort afkomstig uit het zuiden van Italië.

Waar smaakt Fiano naar?

Fiano is een droge witte wijn en heeft een fruitige smaak. Naarmate de wijn langer gerijpt is proef je meer een hazelnoot smaak.

Bij welk gerecht past Fiano?

Fiano wijn smaakt goed bij rijke visgerechten, gevogelte of bij een heerlijk kaasplankje.

Wat is de serveertemperatuur van Fiano?

Wij raden aan Fiano wijn te serveren bij een temperatuur van 8-12 °C