Romeinen hebben meer dan 2.000 jaar geleden al ontdekt dat de leistenen hellingen langs de Moezel uitstekende druiven voortbrengen om heerlijke Moezelwijn van te maken. Tot op de dag van vandaag komen er prachtige wijnen uit de oudste wijnstreek van Duitsland, volgens sommigen zelfs de beste witte wijnen ter wereld! De bekendste druif van dit wijngebied is uiteraard de Riesling, maar daarover later meer. Lees meer
Moezelwijn
De herkomst van Moezelwijn
Moezelwijn wordt gemaakt van druiven die voortkomen uit de Moezel wijnstreek, ook wel Mosel genoemd. Voor deze wijnstreek moeten we in Duitsland zijn rond de rivieren de Moezel, de Saar en de Ruwer. De wijnstreek ligt tussen de Hunsrück en de Eifel in het Rijnlandse leisteengeberte. De wijngaarden waar de druiven voor Moezelwijn worden geteeld liggen aan de 3 rivieren tussen Trier en Koblenz. De veelal steile hellingen langs het water, liggen voor een deel op het zuiden of zuidwesten. Hierdoor kunnen de druiven optimaal profiteren van de nodige zonuren om te rijpen. De beschutte ligging in het dal, maakt de streek tot één van de warmste klimaatzones in Duitsland.
Heerlijke Moezelwijn door de leistenenbodem
Naast de gunstige zonligging is er meer dat de Moezel wijnstreek uniek maakt; de leistenenbodem. De steile leistenenhellingen langs de rivieren slaan overdag de zonnewarmte op en geven die ’s nachts weer af. Ook de weerkaatsing van de zon door het water van de rivier, draagt gunstig bij aan het rijpingsproces van de druiven. De druivenstokken zijn genoodzaakt om lange wortels aan te maken om water en mineralen uit de bodem op te nemen. Dat geeft kwalitatief goede druiven. Een wijnstok moet het namelijk niet te makkelijk hebben! Kortom, een ideaal microklimaat voor de verbouw van Moezelwijn druiven.
Riesling wijnen uit de Moezel wijnstreek
De Moezel wijnstreek is de op 4 na grootste wijnstreek van Duitsland. Op de steile hellingen staat vooral het druivenras Riesling aangeplant; de koningin van de witte druiven! Deze druif is uniek in zijn soort. Van geen ander druivenras worden zoveel verschillende wijnsoorten gemaakt (mousserende wijn, droge, halfdroge, edelzoete wijn en Eiswein). Deze laatrijpende Riesling druif met een goede zuurgraad heeft nog een andere bijzondere eigenschap; het vermogen om het terroir in zijn wijn door te geven (meer dan andere druiven). Vandaar dat je mineralen kunnen ruiken en proeven in deze elegante wijnen!
De geschiedenis van Riesling wijnen
De Duitse (zoete) Riesling wijnen uit de Moezel behoorden aan het einde van de 19de eeuw tot de beste en duurste wijnen ter wereld. De vraag naar deze Riesling wijnen steeg en in de jaren 70 en 80 van de 20ste eeuw werd er meer en meer geproduceerd, wat helaas ten koste ging van de kwaliteit. Daarbij kwam dat de smaak van de consument veranderde, van zoete naar meer drogere wijnen. Gelukkig hebben heel wat wijnboeren zich weer gericht op kwaliteit en kwam er het Verband Deutscher Prädikatsweingüte (VDP). Inmiddels wordt er weer met meer respect gesproken over de Moezelwijnen en weten steeds meer wijnliefhebbers vooral de droge Riesling wijnen uit de Moezel te waarderen.
Druivensoorten uit de Moezel wijnstreek
Moezelwijn kent meerdere soorten dan alleen de Riesling wijn. Naast de Riesling druif (60% aangeplant) zijn dit de andere belangrijke witte druivensoorten uit de Moezel wijnstreek: Müller-Thurgau (Rivaner), Weißburgunder (Pinot Blanc) en Grauburgunder (Pinot Gris). In de bovenloop van de Moezel komt ook het oude druivenras Elbling voor. Van de aangeplante druiven bestaat 10% uit blauwe druiven. Dit zijn de Spätburgunder (Pinot Noir), Dornfelder en Regent.