
Het oorspronkelijke landhuis stamt uit de 15e eeuw, en inmiddels is Jean-Marc de 6de generatie van de familie Lafage die hier sinds 1798 wijn maakt. Rondom deze eeuwenoude kelders ligt 140 hectare wijngaarden met bodems van leisteen en kalk. De bodem is arm, maar daar zijn de traditionele druivenrassen als Carignan, Roussanne en Grenache goed tegen bestand. Nee, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon of Sauvignon blanc vind je hier niet. Want zo zegt Jean-Marc: ‘in elke wijn moet je de streek kunnen herkennen, en dat gaat nou eenmaal niet met rassen die overal aangeplant staan.’
Overigens staat er één druivenras aangeplant dat niet kenmerkend is voor alleen de streek Lanquedoc: Muscat. Tussen de rijen druivenstokken van de beste wijngaarden van Lafage, plant Jean-Marc om de tien stokken een stok Muscat. Deze druif valt niet alleen bij ons in de smaak, maar ook bij de wilde varkens van het gebied. Tegen de oogsttijd struinen de varkens de berghellingen af op zoek naar voedsel. De Muscat is niet alleen aromatisch in z’n druif, maar ook in het blad. De varkens vinden dit zo lekker dat ze de druivenstokken voor de wijnproductie grotendeels ongemoeid laten.
Elk jaar weer weet de familie Lafage diverse prijzen in de wacht te slepen. ‘In Languedoc hoopt elke wijnmaker éénmaal in zijn leven een Bacchus te ontvangen, en wij hebben er zelfs 3 gekregen’, zegt Jean-Marc trots. Het geeft wel aan dat hij altijd streeft naar de mooiste kwaliteit en daar geen concessies aan wil doen.