Cortese wijn

Cortese is een druivenras uit het oostelijke deel van Piemonte in Italië. Het ras brak internationaal door dankzij z’n deelname aan de Gavi wijn, een zeer gewaardeerde wijn uit deze regio. De aroma’s zijn erg mild te noemen, maar toch brengt deze druif elegante en delicate wijnen voort. Op gastronomisch gebied zijn deze wijnen erg geliefd bij lichtere visgerechten zoals fijn gebakken of gestoofde kabeljauw en ovengerechten met witvis. Cortese wijn is een perfecte begeleider dankzij de zilte mineralen en de zachte en fijne aroma’s van citroen. Lees meer

Geen producten gevonden...
 

Eigenschappen van Cortese wijnen

De eerste vermelding over Cortese stamt uit begin 17e eeuw toen er een inventarisatie van de wijnkelders in het kasteel Casale Monferrato gemaakt werd. Dit is dichtbij de plaats Alessandria, gelegen in het zuidoosten van Piemonte.  Tot op de dag van vandaag is dit gebied de voornaamste leverancier van cortese wijn. Ook staan er cortese druiven aangeplant in Lombardije en Veneto. Of Cortese van origine echter ook uit het zuidoostelijke deel van Piemonte komt is vooralsnog onbekend. Buiten Italië is de druivensoort zeer sporadisch terug te vinden.

 

DOCG-wijnen met de Cortese druif

Hoewel de druif het absoluut in zich heeft om als hoofddruif te dienen, wordt de druif vaak gebruikt voor assemblages. Maar dan wel de beroemde varianten hiervan… Zo is de Cortese druif een steevast onderdeel van enkele kwalitatief hoogstaande wijnappellaties waar DOC en DOCG-wijnen geproduceerd worden. Dit zijn de volgende:

 

·      DOCG Cortese di Gavi

·      DOC Piemonte

·      DOC Monferrato

·      DOC Colli Tortonesi

·      DOC Cortese dell’Alto Monferrato

 

Cortese wijn kopen?

Ben je opzoek naar een van de bovenstaande wijnen? Of zoek je een andere wijn waarin de Cortese druif is verwerkt? Als u bij Desmaakvangoedewijn.nl bestelt, neem je geen genoegen met zómaar een wijn. Nee, wij leveren alleen wijnen van premium kwaliteit die afkomstig zijn uit de beste wijnhuizen in Italië (en de rest van de wereld). Alleen de echte parels vind je terug in onze webshop en liggen te wachten in onze wijnkelders. Dat geldt ook zeker voor Cortese wijn! Bovendien vind je die bij Desmaakvangoedewijn.nl voor scherpe prijzen en kan je morgen al genieten van een prachtig glas Cortese wijn… Want vandaag bestellen, is morgen genieten. Salute!