Cantine Menhir

Cantine Menhir Salento is opgericht door Gaetano Marangelli, een vernieuwende ondernemer die veel zag in de wijnen van dit bijzondere deel van Zuid-Italië. Hij heeft Cantine Menhir gebracht waar het nu is; een dynamisch en modern wijnbedrijf. Hij wordt onder andere bijgestaan door zijn broer Vito Angelo en door Marisa Loparco. Lees meer

Geen producten gevonden...

 

Lokale druiven uit Puglia

Het idee achter Menhir is gebaseerd op het maken van moderne wijnen op basis van vooral de eigen streekdruiven en een enkele druif van buitenaf. De lokale  druivenrassen in hun wijngaard is o.a. de (witte) Fiano Minutolo en de Susumaniello, Negroamaro en de Primitivo. Marangelli meent dat de eigen druiven van Apulië veel klasse hebben, als er maar goed met ze wordt gewerkt. Daarom oogsten ze bij Menhir de druiven in optimale conditie, met een perfecte rijpheid, maar op een moment dat ze ook nog mooie zuren en frisheid hebben.

 

Salento

Het wijnbedrijf ligt prachtig in het hart van het historische centrum van Minervino, een oud Middeleeuws gehucht dicht bij de zonnige stranden van Otranto. In de directe omgeving liggen de wijngaarden, tegen het decor van de gulle heuvels van Salento, een streek die al in de steentijd werd bewoond. Uit die tijd stammen de vele dolmen en menhir. Deze karakteristieke stenen bouwsels inspireerden tot de naam van het bedrijf.

 

Wijngaarden

De wijngaarden van Cantine Menhir bevinden zich in Basso Salento (in de provincie Lecce) en in Alto Salento, in de provincies Taranto en Brindisi. In totaal beslaan de wijngaarden een flink oppervlak van in totaal zo’n 100 hectare.

 

Quota 29

Bij het wijnhuis Menhir Salento houden ze ervan om met woorden en cijfers te spelen. Na het succes van N. Zero en de eerste Negroamaro wilden het wijnhuis het herhalen met de Primitivodruif. Dus dacht het wijnhuis na over een getal dat gerelateerd is aan hun Primitivowijngaarden. De keuze was eenvoudig: Quota 29, naar het aantal meters dat de wijngaarden zich boven de zeespiegel bevinden!  

 

Fiano Minutolo

Fiano Minutolo is een bijzondere lokale witte druif. Je zou kunnen denken dat de druif Fiano Minutolo verwant is aan de Fiano d’Avellino, de befaamde druif uit Irpinia, in Campanië. Maar dat blijkt helemaal niet het geval. Het is een eigen druif van Puglia, herontdekt en aangeplant vanaf 2000 door de pionier Pasquale Carparelli. Inmiddels is deze druif omarmd door veel andere wijnhuizen, omdat hij de wijnen een uitgesproken karakter en goede zuren geeft, zelfs in dit warme klimaat.