Tiefenbrunner

Wijnhuis Tiefenbrunner in Alto Adige produceert heerlijke wijnen, van fris wit tot krachtig rood. Het doel van familie Tiefenbrunner? Wijnen produceren die typisch zijn voor de druif en de wijngaard. Daarbij wijken ze nog al weleens af van de standaard in deze wijnstreek.

Lees meer

Tiefenbrunner
Tiefenbrunner,'Turmhof' Lagrein Alto Adige DOC
€25,95 Prijs bij afname van 6 flessen
Tiefenbrunner
Tiefenbrunner, 'Merus' Chardonnay Alto Adige DOC
€17,25 Prijs bij afname van 6 flessen
Tiefenbrunner
Tiefenbrunner, 'Merus' Pinot Grigio Alto Adige DOC
€17,25 Prijs bij afname van 6 flessen

Witte wijn uit Alto Adige

De productie van dit wijnhuis bestaat namelijk voor 80% uit witte wijnen, de rest is rood. Voor Alto Adige is dit nogal ongebruikelijk, het accent ligt in deze wijnstreek nog altijd op lichte rode wijnen. En dat terwijl de berghellingen zeer geschikt zijn voor het maken van witte wijnen. Houtrijping wordt hier weinig toegepast. Veel wijnliefhebbers zijn zeer gecharmeerd van de frisheid en de elegantie van de wijnen.

 

Kwaliteitswijnen

Christof Tiefenbrunner, sinds 1983 samen met zijn vrouw Sabine in het familiebedrijf, heeft de wijngaarden gemoderniseerd en het wijnmaken geperfectioneerd. Hij heeft extra druivenstokken laten aanplanten én de opbrengsten per druivenstok laten dalen. Allemaal om de kwaliteit te verhogen. De wijnen komen van 20 ha. eigen wijngaarden en van druiven van enige tientallen hectaren van andere producenten.

 

Wijnstreek Alto Adige

De wijnstreek Alto Adige staat bekend om zijn hooggelegen wijngaarden, tussen de 250 en 1000 meter hoog. Het koele bergklimaat verklaart ook de frisse en fijne stijl van de wijnen. De druivenrassen Pinot Bianco (Pinot Blanc), Pinot Grigio (Pinot Gris) en (Gewürz)Traminer staan aangeplant. Ook de populaire rassen Sauvignon en Chardonnay zijn in deze wijnstreek te vinden.

 

Rode wijn van de Lagreindruif

Voor de rode wijnen is de lokale Lagrein zeer populair. Lagrein is de typische blauwe druif van Alto Adige. Veel producenten hebben grote hoeveelheden Lagrein in hun wijngaarden staan, maar bij Tiefenbrunner neemt hij slechts een ondergeschikte positie in. Hij is vooral populair omdat hij fruitige, snel drinkbare wijnen oplevert. De Lagrein van Tiefenbrunner is krachtiger en steviger dan de meeste soortgenoten.

Daarnaast vind je in Alto Adige ook druiven van buitenlandse afkomst als Merlot en Cabernet Sauvignon. De blauwe druiven staan vooral aangeplant in warmere, lager gelegen wijngaarden, gericht op het zuiden en zuidwesten.

 

Schloss Turmhof

Tip! Het mooie fort op het domein van Tiefenbrunner, dat nu bekend staat onder Schloss Turmhof, bestaat al heel lang, in ieder geval vanaf het jaar 1225. Op het terras van dit mooie fort kun je een heerlijk glas wijn drinken.