Nero di Troia

Nero di Troia is een 100% Italiaanse druivensoort die vaak gebruikt wordt in blends. Het is een druivensoort die al op jonge leeftijd rijk is aan veel tannines. Het is hierdoor een vak apart om van deze druivensoort een kwalitatief hoogstaande Cépagewijn te maken. Alberto Longo, een bekende wijnproducent, is waarschijnlijk de enige die hiertoe in staat bleek te zijn. Zoals de naam “Nero di Troia” al doet verklappen is de druif ontstaan in het dorpje Troia, dicht in de buurt van Foggia, in de regio Puglia. Lees meer

Geen producten gevonden...

De aanplanting van Nero di Troia druiven

Hoewel de aanplant van deze druivensoort in de afgelopen jaren fors geslonken is, speelt Nero di Troia echter wel een hoofdrol in DOCG Castel del Monte Rosso Riserva. Deze hoogstaande kwaliteitswijn vereist een minimum hoeveelheid van 65% Nero di Troia druiven. In 1970 stond er overigens nog zo’n 15000 hectare aan Nero di Yroia aangeplant, maar hier was rond de millenniumwisseling nog maar zo’n 2000 hectare van over. Druivenrassen zoals Primitivo en Negreamaro wisten hier dankbaar gebruik van te maken. Maar Nero di Troia is op de weg terug! Op dit moment staat er in heel Puglia alweer zo’n 5000 hectare aan Nero di Troia druiven aangeplant. En dat ze het vak van wijnboer en wijnproducent hier goed beheersen bewijst deze regio wel. Zo irrigeren wijnboeren alleen wanneer dit strikt noodzakelijk is en zijn er verbeterde vinificatietechnieken ontstaan waardoor de kwaliteit van de wijnen in de afgelopen jaren sterk verbeterd is. Dat uit zich onder andere in minder fenolische wijnen met betere zuurgraden, lagere gehaltes aan tannine en minder alcohol dan eerder het geval was. De laatste jaren hebben Nero di Troia wijnen een ware kwaliteitsimpuls gekregen. Het beste voorbeeld hiervan is de “Cantina Selleta” die zelfs goud won tijdens de Berliner Wein Trophy in 2016.

 

Kenmerken van de Nero di Troia wijn

Kenmerken van de Nero di Troia zijn dat de druiven een geringe hoeveelheid vruchtvlees bevatten en omhult zijn door een stevige en dikke paarse schil. Geuren die zich aandienen zijn fruitig en zitten vol met specerijgeuren en tonen van kersen, bessen en viooltjes. Oude Italiaanse kazen en Mediterrane gerechten met gegrild rood vlees, eventueel in combinatie met pasta, zijn een erg goede combinatie met Nero di Troia wijnen.

 

Nero di Troia wijn kopen

Wil je kennismaken met deze bijzondere wijn? Desmaakvangoedewijn.nl heeft de beste Nero di Troia wijnen geselecteerd en uit Italië over laten komen naar onze wijnkelders in Nederland. In onze wijnkelders liggen enkele prachtige exemplaren te wachten om verzonden te worden. Voor de scherpste prijzen! Want onze Nero di Troia wijnen zijn weliswaar kwalitatief hoogstaand, maar dat betekent niet dat je hier teveel voor betaalt. Bovendien bieden wij een razendsnelle verzending aan. Vandaag besteld, is morgen bezorgd. Echt genieten begint bij Desmaakvangoedewijn.nl!