Oüled Thäleb

Marokko is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij wijn. Toch kent het land een eeuwenoude wijngeschiedenis, maar dat kwam door de komst van de Islam op een laag pitje. Tegenwoordig draait de wijnproductie op volle toeren (jaarlijks 40 miljoen flessen), waarvan een aanzienlijk deel in eigen land geconsumeerd wordt.

 

Marokkaanse wijn sinds 1923

Domaine des Ouled Thaleb is het oudste wijnhuis van Marokko. Ze maken er zelfs al bijna 100 jaar wijn. In 1923 plantten ze hun eerste wijngaarden in de Benslimane-regio tussen Casablanca en Rabat, dichtbij de koelte van de kust. Vier jaar later, in 1927, kwam de eerste vintage op de markt. De druiven, Viognier en Chardonnay, zijn afkomstig van verschillende wijngaarden in wijnstreek Zenata (AOG-appelatie).

Lees meer

Oüled Thäleb
Domaine Ouled Thaleb, Imperiale blanc AOG
Artikelcode 98550
€9,00
Oüled Thäleb
Domaine Ouled Thaleb, Imperiale blanc AOG
€9,00 Prijs bij afname van 6 flessen
Oüled Thäleb
Domaine Ouled Thaleb, Imperiale rouge AOG
Artikelcode 98552
€9,00
Oüled Thäleb
Domaine Ouled Thaleb, Imperiale rouge AOG
€9,00 Prijs bij afname van 6 flessen

De Marokkaanse ‘Bordeaux’

De bodem bestaat voornamelijk uit grind en zand. De vergelijking met Bordeaux, dankzij de bodems en het Maritieme klimaat van Zenata, is snel gemaakt. Dat was ook één van de redenen waarom Franse kolonisten begin 1900 massaal naar Marokko trokken om wijn te maken. Daar kwam een einde aan toen Marokko zijn onafhankelijkheid herwon in 1956. De productie kelderde van 400 miljoen flessen per jaar naar bijna niets.

 

Les Celliers de Meknès

De enige die de traditie levend hield, was de familie Zniber in Les Celliers de Meknès. Vandaag de dag is Les Celliers de Meknes nog steeds het grootste wijnhuis van Marokko. Domaine des Ouled Thaleb behoort inmiddels ook tot deze groep. Domaine des Ouled Thaleb is onderdeel van het wijnhuis Thalvin. In 2001 is Thalvin overgenomen door Brahim Zniber, de eigenaar van Les Celliers de Meknès.

 

Wijngebieden in Marokko

Marokko telt vijftien wijnregio’s, die verspreid liggen over het land tussen de Atlantische kust en de Middellandse Zee. In het binnenland kan de temperatuur flink oplopen, maar aan de kust is de temperatuur gematigder. Er heerst een Maritiem klimaat, de Atlantische Oceaan zorgt voor de nodige verkoeling met bovendien een groot verschil in dag- en nachttemperatuur. De druiven krijgen hierdoor de kans om langzamer en langer te rijpen, waardoor hun frisheid behouden blijft.