Valpolicella Ripasso

Valpolicella Ripasso DOC is een rode wijn uit het deelgebied Valpolicella van de wijnstreek Veneto in Noord-Italië. Het is een dieprode wijn met aroma’s van rijp rood fruit en hij is in de smaak kruidig, vol en met een fluwelige textuur. Lees meer

Valpolicella Ripasso, het broertje van de Amarone della Valpolicella

De Valpolicella Ripasso wordt vaak gezien als het kleine broertje van de Amarone della Valpolicella. Dat komt doordat beide wijnen namelijk van dezelfde wijnsoorten (Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella en soms Molinara) worden gemaakt en uit dezelfde wijnstreek komen. Beide wijnen worden echter op een andere manier gemaakt.

 

Ripasso, een bijzondere manier van gisten

Valpolicella Ripasso wordt gemaakt door na het gistingsproces van de ‘gewone’ Valpolicella DOC de wijn te laten hergisten. Hier komt ook de naam Ripasso vandaan, Ripasso betekent namelijk hergisting. Deze hergisting wordt in gang gezet door restanten en schillen die gebruikt zijn voor het gisten van Amarone della Valpolicella te gebruiken. Deze suikerhoudende schillen geven de Valpolicella Ripasso zijn volle en structuur en smaak.

 

Het gistingsproces is veel minder intensief dan die van Amarone della Valpolicella wijnen. Dit maakt dat de Valpolicella Ripasso wijnen niet de kwaliteit van de Amarone della Valpolicella kunnen evenaren, maar dat ze wel een stuk scherper geprijsd zijn. Dit maakt de Valpolicella Ripasso een ideale wijn voor een wat kleiner budget of om de smaken van Valpolicella wijnen te leren kennen.

 

De smaak van Valpolicella Ripasso

Valpolicella Ripasso heeft tonen van rijp rood fruit. Het heeft daarnaast een kruidige, volle smaak. Verder heeft deze wijn een fluwelige textuur en een lange afdronk.

 

Wat past goed bij een Valpolicella Ripasso?

Valpolicella Ripasso is goed te paren met gegrild rood vlees, wild en harde gerijpte kazen. Verder is het ook goed te combineren met pittige gerechten en gegrilde groentes.