Barolo

De appellatie DOCG Barolo is samen met de DOCG Barbaresco de beroemdste wijnappellatie van Piemonte. Barolo wijn is een alom gerespecteerde en prachtige wijn en wordt gemaakt van de Nebbiolo druif. De wijngaarden waar deze druiven aangeplant staan, zijn dus van cruciaal belang voor de kwaliteit van de uiteindelijke wijn. De meeste wijngaarden hebben een zuidelijke ligging ten opzichte van de zon en staan aangeplant op steile heuvels op z’n 250 tot 450 meter hoogte. Barolo wijnen verblijven minimaal 18 maanden op vat en hebben een lange tijd nodig om op dronk te komen. Het zijn stevige, volle wijnen met een lange en mondvullende afdronk. Lees meer

Geen producten gevonden...

 

Vinificatie Barolo wijn

Direct na de introductie van het Italiaanse classificatiestelsel voor wijnen, kreeg Barolo wijn de status DOCG. En een dergelijke classificatie krijgt Barolo DOCG vanzelfsprekend (nog steeds) niet voor niets. De rijping van de uitgeperste druiven is hierbij uitermate belangrijk. Zo dient een Barolo minimaal 38 maanden te rijpen, waarvan 18 maanden op vat, voordat de commerciële release mag plaatsvinden. Voor Barolo Riserva is dit zelfs 60 maanden (5 jaar). Maar alleen dat is nog niet genoeg voor het binnenhalen van de befaamde DOCG-status. Want ook de vinificatiestijl is van groot belang. Zo zweren wijnmakers in Piemonte bij grote houten vaten voor de opslag van minstens 1000 liter wijn. Druivenschillen in de most worden lang geweekt om op deze manier voldoende kleur- en smaakstoffen te extraheren. En ook na de alcoholistische gisting wordt de wijn nog lang gerijpt.

 

Twee technieken voor het produceren van Barolo wijn

Bovenstaande methode wordt van oudsher gebruikt en geniet veel arbeidsintensieve handelingen, maar het ambacht spat er natuurlijk vanaf. Dat is en blijft altijd prachtig. Toch zijn er ook vinificatietechnieken die een meer moderne inslag kennen. Hoe dit proces in z’n werk gaat hou je nog van ons tegoed… Wat echter wel van belang is, is dat wijnen die met deze vinificatiemethoden worden geproduceerd, eveneens een perfecte smaak kennen. In de jaren 90 veroorzaakte dit nog best wat turbulentie in de regio. Men koos óf voor de ambachtelijke techniek, of men stond aan de “moderne kant”. Op dit moment gebruiken veel wijnboeren een mix van beide vinificatietechnieken. De smaak van Barolo wijn is hierdoor mede afhankelijk van de techniek en de persoonlijke touch die de wijnboer aan dit proces geeft.

 

Barolo wijn kopen? Ga voor pure kwaliteit.

Ga je kiezen voor de beste Barolo wijnen? Dan kies je voor Desmaakvangoedewijn.nl. Wij hebben overal in de Piemonte connecties met de beste wijnhuizen. Zo nu en dan brengen wij zelfs bliksembezoeken om de allerbeste wijnen te proberen en mee te nemen naar ons kikkerlandje. Daar liggen de beste Barolo wijnen vervolgens op jou te wachten in onze wijnkelders. Net zoals op dit moment het geval is. En mocht je besluiten om een fles, of een aantal flessen, wijn te bestellen bij Desmaakvangoedewijn.nl, dan heb je twee zekerheden: een scherpe prijs en een snelle bezorging. Dus bestel vandaag nog om er zeker van te zijn dat je morgen al kan genieten van je nieuwste aanwinst.