Chianti

De zeven deelgebieden waar Chianti wijn vandaan komt, worden gekenmerkt door de glooiende wijngaarden van Toscane. De hoogte waarop de wijngaarden liggen is bepalend voor het type en de stijl van de wijn. De belangrijkste druivenrassen hier zijn Sangiovese en Canaiolo. Chianti wijnen kennen geuren waarin zachte houttonen voorkomen en bevatten kruiden en specerijen. Jongere wijnen zijn stevig, hebben krachtige kruiden en zitten boordevol tannines. De bewaarkracht van de wijn is goed te noemen, met als resultaat zachte en fluwelige wijnen die harmonieus aandoen. Lees meer

Geen producten gevonden...

 

Geografische ligging Chianti

Het wijngebied waar DOCG Chianti geproduceerd mag worden, strekt zich uit ten zuiden van Florence en bestaat uit vele wijnappellaties. De bekendste hiervan is de DOCG Chianti Classico. Zowel qua oppervlakte als qua kwaliteit vormt deze wijnapellatie de kern van het grote Chianti gebied.

 

DOC Chanti versus DOCG Chanti Classico

Om de verschillen tussen de verschillende Chianti wijnen te begrijpen is het belangrijk om iets over de historie van de wijnen te weten. In 1967 ontstond namelijk DOC Chianti. In de regels van deze wijnapellatie werd voorgeschreven dat Chianti Classico de benaming “Classico” mee mocht krijgen indien de wijn geproduceerd werd in de zones zoals eerder in 1932 vastgelegd. Daar ontstond echter veel verwarring en daarom is Chianti Classico in 1996 definitief losgekoppeld van Chianti DOC en heeft het een eigen classificatie meegekregen. Namelijk die van DOCG Chianti Classico. En er zijn nog veel meer eigenschappen van belang dan alleen de productiezones. Zo mag DOCG Chianti Classico 2 tot 5% witte druiven bevatten. Bij DOC Chianti ligt deze hoeveelheid op 5 tot 10%.

 

DOCG Chanti Classico van deze tijd

Vanaf 1996, toen de Chianti Classico losgekoppeld werd, hoefde DOCG Chianti Classico niet meer minimaal één witte druif te bevatten. Het gebruik van witte druiven was niet langer verplicht. DOCG Chanti Classico dient tot op de dag van vandaag nog wel altijd 80 tot 100% blauwe Sangiovese druiven te bevatten. Het overige deel, maximaal 20%, dient aangevuld te worden met lokale blauwe druivenrassen.

 

Chianti wijn kopen? Kies voor premium kwaliteit

Ben je benieuwd naar de betoverende kracht van Chianti wijnen? Bij Desmaakvangoedewijn.nl hebben wij alleen maar echte topexemplaren in onze wijnkelders liggen. Stuk voor stuk klaar om naar jou verzonden te worden. En stuk voor stuk kunnen wij deze krachtpatsers leveren voor scherpe prijzen. Het zijn wijnen die je opent als je écht wilt gaan genieten. Of als je écht iets te vieren hebt. En omdat wij jou natuurlijk graag voorzien van goede wijn bij uw bijzondere gelegenheden, bieden wij onze wijnen aan voor zeer scherpe prijzen. Zo heb je een hoge kwaliteit voor een relatief lage prijs. Bovendien betekent vandaag besteld, morgen al in huis. Als dat geen genieten wordt… Proost!