Ontdekking van de Carmenèredruif
Carmen is ook het huis waar het druivenras Carmenère weer herontdekt is. Eind 19de eeuw vernietigde namelijk een epidemie van de druifluis een groot deel van de druivenstokken in de wereld. De Carmenère werd als uitgestorven beschouwd.
Na onderzoek met nieuwe DNA-technieken bleek de Carmenèredruif nog wel degelijk aangeplant en wel in de wijngaarden van Carmen in de Alta Maipo Valley. Hun Merlotwijnen bleken gemaakt van Carmenère! Een trotse gebeurtenis voor Viña Carmen. Sinds de herontdekking is de Carmenèredruif uitgegroeid tot de kenmerkende soort voor de Chileense wijnbouw.
Chili, een uniek wijnland
Als wijnland is Chili uniek. De verschillende regio’s hebben allen hun eigen kwaliteiten. Zo kun je eigenlijk niet spreken van Chileense wijn, maar zouden we net als met Europese wijngebieden moeten spreken over de verschillende Chileense regio’s.
Leyda bijvoorbeeld is een regio aan de kust, waar vroege mist van zee de wijngaarden bedekt. Het is een fantastische plek om Pinot Noir aan te planten. Dit levert een prachtige stijl wijn op, met mooie fruittonen. Daartegenover staat o.a. de warme regio Colchagua, een ideale plek voor Carmenère. Het warme weer zorgt voor rijpe, mooi volle en krachtige wijn.
Elke wijn zijn eigen identiteit
Het accent bij Viña Carmen ligt op kwaliteitswijnen en dat begint al in de wijngaarden. Carmen heeft namelijk wijngaarden in nagenoeg alle wijnregio’s van Chili. Elke wijn heeft zijn eigen identiteit afhankelijk van o.a. het terroir waar ze vandaan komen. Wanneer je hun wijnen naast elkaar proeft, beleef je de verschillende facetten van wijnland Chili!
