Raventós i Blanc

Raventós i Blanc is gevestigd in Catalonië en heeft een ongekend lange geschiedenis met een prachtig verhaal. De familieboerderij is sinds 1497 eigendom van de familie Raventós - één van de bekendste wijnfamilies van het gebied.

 

Ambitie tot productie van de beste mousserende wijnen

Tegenwoordig heeft Pepe Raventós, de 21ste generatie, de leiding. De toewijding en ambitie zit in de genen, want Pepe wil bij de beste producenten van mousserende wijn ter wereld horen. Raventós i Blanc doet dat door kwaliteit altijd op nummer één te zetten: o.a. door gebruik te maken van lokale, biodynamisch geproduceerde druivenrassen, lage opbrengsten, en lange sur lie rijping in de wijnkelders.

Lees meer

Raventós i Blanc
Raventós i Blanc, Blanc de Blanc - Biologisch
Artikelcode 37915
€16,95
Raventós i Blanc
Raventós i Blanc, Blanc de Blanc - Biologisch
€16,95 Prijs bij afname van 6 flessen

Van Cava naar het toekomstige ‘Conca del Riu Anoia’

In 2012 besloot Pepe dat het tijd was om de DO Cava te verlaten. Dit viel samen met de beslissing om de Conca del Riu Anoia DO te creëren. "Dankzij het klimaat, traditionele druivenrassen, geologie en eeuwenoude tradities in dit gebied, Conca del Riu Anoia, kunnen hier de meest authentieke mousserende wijnen ter wereld gemaakt worden”, aldus Pepe Raventós. Het is nog geen officiële DO, maar dat is wel het ultieme doel.

 

Mede-oprichter van DO Cava

De familie Raventós heeft een grote rol gespeeld in het ontstaan en grootbrengen van Cava. Het was Josep Raventós Fatjó, die in 1872 de eerste mousserende wijn van lokale druivenrassen maakte, volgens dezelfde methode als Champagne. In de eeuw die erop volgde, richtte de familie Raventós het cavahuis Codorníu op, wat uitgroeide tot een groot imperium. Daarnaast is de familie ook medeverantwoordelijk geweest voor de totstandkoming en promotie van DO Cava. 

 

Oprichting Raventós i Blanc

Josep Maria Raventós i Blanc, destijds directeur van Codorníu, droomde van een cava van hoge kwaliteit: een mousserende wijn die makkelijk zou kunnen concurrenten met de beroemde Franse  Champagne. Samen met zijn zoon Manuel Raventós richtte hij in 1982 het wijnhuis Raventós i Blanc op, gebruikmakend van hun oude familiedomein in het hart van Penedes. Op 4 maart 1986 kwam de eerste Raventós i Blanc op de markt. Jammer genoeg heeft zijn vader, Josep Maria, niet veel van het succes meegekregen. Hij overleed een paar dagen later aan een hartaanval. Manuel Raventós was vastbesloten het werk en de droom van zijn vader voort te zetten samen met zijn zoon Pepe Raventós.

 

Blanc de Blancs

De Blanc de Blancs is één van de mooie mousserende wijnen van Raventós i Blanc. Hij wordt gemaakt van drie lokale druiven uit de Penedes, er is daarbij gekozen voor een ruime hoeveelheid Macabeo (60%). Dit geeft de wijn een prachtig elegant en fris karakter, met het accent op het witte fruit. Gelijke hoeveelheden Parellada en Xarel.lo zorgen voor kracht, karakter en diepgang.

 

De volledig biodynamisch geteelde druiven gaan na de oogst direct naar de kelder en worden gekoeld met koolzuursneeuw voor het behoud van frisheid en fruit. Een lange en zorgvuldige persing zorgt voor topkwaliteit sap, waarna een lange gisting op roestvrijstalen vaten volgt. Daarna gaat de wijn 15 mnd op fles voor een tweede gisting. Met als resultaat de verfijnde belletjes van een mooi lang gerijpte mousserende wijn. Bij de definitieve botteling krijg de wijn kleine hoeveelheid restsuiker toegevoegd. Dat geeft hem het perfecte evenwicht tussen zoet en zuur.

 

Het gebied: Catalunya en Penedès

Catalunya heeft binnen Spanje nadrukkelijk een eigen identiteit en het koestert zijn eigen taal, het Catalaans. Het betekent ook dat de wijnen in Catalunya een eigen gezicht hebben, anders dan de wijnen uit andere Spaanse wijngebieden. Ze hebben iets meer een Franse toets, zijn wat moderner, en hebben ook minder de klassieke houtrijping van de bekende Spaanse streken (zoals ‘Reserva’ en ‘Crianza’).

 

Het belangrijkste wijngebied van Catalunya voor tafelwijnen is de Penedès. Heel lang was de Penedès synoniem met Cava, de Spaanse mousserende wijn. Nog steeds is de Penedès verreweg het grootste productiegebied voor deze succesvolle mousserende wijn. Cava is, door de gestelde kwaliteitseisen, en het merk ‘Cava’, uitgegroeid tot een van dé grote exportsuccessen van Spanje. En blijkt voor veel wijndrinkers een goed alternatief voor de Franse Champagne.

 

Xarel-lo en Parellada

Ook de vraag naar stille droge wijnen uit de Penedès neemt meer en meer toe. Hier zien we een mix van Franse invloeden (aanplant van Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay) en de typische Catalaanse eigenzinnigheid (streekdruiven zoals Xarel-lo en Parellada). Zo komen er steeds meer droge witte wijnen van druiven die al jaren gebruikt worden voor de Cava, de mousserende wijn. Veel belangstelling gaat uit naar de lokale Parellada. Deze druiven beschikken in dit warme klimaat over een aantrekkelijke natuurlijke frisheid, die kan zorgen voor bijzonder levendige witte wijnen.