Moselland

Vlakbij de rivier de Moezel in Bernkastel-Kues ligt de wijncoöperatie Moselland. Opgericht in de 19de eeuw doordat wijnbouwers uit het Duitse Moezelgebied hun krachten bundelden. Maar de groei ging door. Ook wijnboeren uit de wijngebieden Rheinland-Pfalz, Nahe en Rheinhessen sloten zich aan. De wijnen van Moselland zijn uniek en weerspiegelen de unieke karakters van de verschillende wijngebieden.

Lees meer

Geen producten gevonden...

Het Moezelgebied

In het Moezelwijngebied bezit de coöperatie maar liefst 8.787 ha wijngaard. Ruim 40% van deze wijngaarden ligt op een steile helling van meer dan 30%, waar de Moezel zo bekend om is. De meest aangeplante druif is uiteraard de Riesling, maar ook Müller-Thurgau, Elbling, Kerner, Spätburgunder (Pinot Noir) en Dornfelder zijn in de wijngaarden te vinden.

 

 

 

Pfalz

Pfalz, de wijnstreek ten zuiden van de stad Worms die richting de Franse grens loopt, is een van de warmste Duitse regio’s. Met een gemiddelde van maar liefst 1.800 zonuren groeien er in deze regio zelfs kiwi’s en meloenen. Met een mild klimaat is deze wijnstreek ook heel geschikt om druiven te laten groeien.

 

De wijncoöperatie Moselland heeft in dit gebied maar liefst 23.400 ha. wijngaarden. Riesling is veel aangeplant, maar ook de blauwe Dornfelder geniet van de perfecte groeicondities. Verder aangeplant is ook Müller-Thurgau, Portugieser, Kerner, Silvaner, Weissburgunder (Pinot Blanc), Grauburgunder (Pinot Gris) en Spätburgunder (Pinot Noir).

 

   

 

Dornfelder druif

Dornfelder, een druif met fruit, tannine en warmte! Nog niet heel bekend in Nederland, maar de druif die vanaf 1955 in Duitsland is gekweekt, is met een opmars bezig. Zijn naam dankt hij aan de wijnbouwdeskundige Imanuel Dornfeld, die plaatselijk een wijnbouwschool opzette. Tegenwoordig maakt de Dornfelder zo’n 8% uit van de aangeplante druiven in Duitsland, vooral in de streek Pfalz en Rheinessen.

 

Van de Dornfelder druif wordt voornamelijk droge, rode wijn gemaakt. Er zijn twee verschillende stijlen; een jonge wijn met intense fruitaroma’s (van o.a. kersen, bramen en vlierbessen). De andere stijl geeft de Dornfelder een houtopvoeding in grote of kleine houten vaten (barriques). Bij deze stijl Dornfelders krijgen de tannine en structuur van de wijn meer nadruk en zijn de fruitaroma’s wat minder aanwezig. De wijnen zijn stevig, soepel en harmonieus. Laat een Dornfelder wijn eens in je glas walsen en verwonder je over zijn diepdonkere kleur!